Рискът от ядрена война в Европа нараства, смята бивш руски министър
Рискът от ядрена война в Европа нараства, смята бивш руски министър / Thinkstock/Getty Images

Конфронтацията между Изтока и Запада по украинската криза засилва риска от ядрена война в Европа, предупреди бившият руски външен министър Игор Иванов, цитиран от Ройтерс.

Днес рискът от използване на ядрено оръжие в Европа е по-голям, отколкото през 80-те години, посочи Иванов, цитиран от ТАСС.

Той бе руски външен министър през периода 1992-2004 година и сега ръководи московски център за анализи, основан от руското правителство.

Часовникът на Страшния съд показва три минути до полунощ

Макар Руския и САЩ да намалиха ядрения си арсенал, темпото на този процес се забавя. Към януари 2015 година те са имали по около 7000 ядрени бойни глави, което е близо 90 процента от наличните в света, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ).

Имаме по-малко ядрени бойни глави, но рискът да ги използваме е нараснал, подчерта Иванов на събитие в Брюксел с участието на министрите на външните работи на Украйна и Полша.

Иран показа кадри със скрити ракети

Според него противоракетният щит, който САЩ разполагат в Европа, засилва опасността. Част от този щит включва обект в Полша, който трябва да заработи през 2018 година. САЩ и НАТО заявяват, че щитът има за цел да брани Европа от ирански балистични ракети и не е насочен срещу Русия.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски подчерта в Брюксел, че като разширява присъствието си на изток НАТО не създава база за агресия срещу Русия, информира ТАСС.

Водородната бомба - най-мощното и разрушително оръжие в света

По думите на Иванов щом САЩ разположат противоракетната си отбранителна система в Полша, със сигурност Русия ще отговори като разположи своя противоракетна отбранителна система в Калининград, допълва Ройтерс.

Иванов също така посочи, че шансовете Европа и Русия да постигнат по-широкообхватно съгласие са малки на фона на усилията да бъде намерено политическо решение на сепаратисткия конфликт в Украйна, отнел живота на 9000 души от април 2014 година.

Пътищата на Европа и Русия сериозно се разминават и това ще остане така за дълго, вероятно за десетилетия, посочи Иванов, допълвайки, че Русия не може да бъде източният фланг на един провалил се проект за по-голяма Европа.

Източник: БТА