С водосвет и ритуално захранване на конете започна Тодоровден в Бачево
С водосвет и ритуално захранване на конете започна Тодоровден в Бачево / Община Разлог - пресцентър

По традиция Тодоровден в разложкото село Бачево започна с водосвет и ритуално захранване на конете със захар, царевица, пшеница и орехи, а по стар обичай младите снахи се поклониха на своите свекърви.

Стотици жители и гости на селото се събраха на площада, за да наблюдават атрактивното зрелище, след което извиха дълго и кръшно хоро.

Млади и стари са облечени в народни носии, а конете са окичени с мартеници и цветя.

16-годишната Марияна Петрова спечели първо място в традиционното надбягване с коне и грабна наградата от 140 лв. Зрителите наградиха победителката с аплодисменти за заслуженото от нея призово място. Около 50 души се включиха в надпреварата за призовите места, като над  10 от тях бяха  дами. Най-малката участничка бе 11-годишната Ванеса Тумбева.

Освен надбягване, имаше и надпревара по конни надтегляния. В тежката категория първи се класира Иван Петров от Бачево, в средната - Георги Зухрин от Разлог и в леката –осмокласникът Даниел Саев от Бачево. Всички класирали се бяха наградени от кмета на селото Росица Чатлабашева с парични  награди и грамоти.

След награждаването празникът продължи с концерт. В него участие взеха Оркестър "Family’", танцови състави и певчески групи към месното читалище, както и столична танцова група.

Местните жители наричат Тодоровден още Конски Великден, а също и празник на коневъда. За бачевци конят е най-ценното животно, а Тодоровден - най-почитаният празник. От цялата разложка котловина в село Бачево са най-силно запазени традициите за отглеждане на коне. Селото се очертава като център за конен туризъм, а доказателство за това са четирите конни бази.