Пилотите на разбилия се в Ростов на Дон боинг на дубайска авиокомпания са получили повече от 10 предупреждения за лошите метеорологични условия в района на летището, предаде ТАСС.

Това съобщи телевизия РЕН-ТВ, която се позовава на публикуван в мрежата запис на разговора между екипажа и диспечера.

Пътнически самолет се разби при кацане в Ростов, няма оцелели

Както личи от записа, капитанът няколко пъти иска информация за скоростта на вятъра и видимостта. Диспечерът го е уведомявал за почти критично високата скорост на вятъра - 18 м/сек. Казвал е и, че има опасност от обледеняване на самолета.

Пилотът два пъти се е опитвал да кацне и два пъти е правел допълнителен кръг. След втория неуспешен опит екипажът не е успял да набере височина.

Засега е намерена една от черните кутии на самолета - тази, в която са записани разговорите в пилотската кабина, съобщи говорител на следствието.

Пилотите на дубайския "Боинг" били предупредени за лошото време (ВИДЕО)
netinfo

Вероятна пилотска грешка разбила самолета в Ростов? (ВИДЕО)

Две са основните версии за самолетната катастрофа в Ростов на Дон: грешка при пилотирането заради лошото време или технически проблем. Това каза Оксана Коврижна, представител на следственото управление по транспорта, предаде ТАСС.

По-рано днес разследващите откриха една от черните кутии на разбилия се на летището в Ростов на Дон самолет. До момента обаче не се съобщава в какво състояние е тя и ще помогне ли в разплитането на трагедията.

Пилотите на дубайския "Боинг" били предупредени за лошото време (ВИДЕО)
netinfo

Генералният консул на Русия в Дубай съобщи, че специален екип на самолетната компания ще пристигне в Ростов на Дон. Към разследването на катастрофата се очаква да се присъединят още експерти от Обединените арабски емирства, САЩ, където е произведен самолетът, и Франция, където е разработен двигателят.

"ФлайДубай" е нискобюджетна компания, създадена през 2008 г. от правителството на Дубай, едно от седемте емирства в ОАЕ. Първият й полет е извършен през 2009 г. Тя разполага със сравнително нови самолети от типа, който катастрофира - Боинг 737-800 и обслужва по над 1400 полета на седмица. Нейни самолети досега не са катастрофирали и не са имали сериозни проблеми със сигурността.

Източник: БТА