Кунева настоява за контролиран достъп в училищните дворове в учебно време
Кунева настоява за контролиран достъп в училищните дворове в учебно време / Thinkstock/Getty Images

Министърът на образованието Меглена Кунева разпореди на директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите.

Причината е зачестилите случаи на агресивно поведение на външни лица и родители, които влизат свободно в училищните дворове и сгради. Министърът препоръчва да се изградят огради на училищните дворове там, където липсват и да се укрепят съществуващите.

Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева

Според Кунева трябва да се осигури контролиран достъп на външни лица в училищните дворове в учебно време, а в извънучебно да не се допускат изобщо. Тя очаква да се създаде рестриктивен пропускателен режим в училищата, съобщават от ведомството.

Тя изисква от директорите и инспекторатите срещи с охранителните фирми, за да се вземат мерки за подобряване на дейността им. В писмо до председателя на Националното сдружение на общините Даниел Панов, министър Кунева изразява увереност, че общинските администрации в страната ще се включат с подобни мерки за засилване на сигурността в училищата и детските градини.