Седмица на гората в Дупница
Седмица на гората в Дупница / Дарик радио,архив

Районна дирекция по горите-Кюстендил съвместно с Община Дупница и Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Дупница" организират различни мероприятия за седмицата на гората, която се отбелязва в периода от 4 април до 10 април 2016 година. Тази година, мотото на кампанията е „Подобри гората".

Първото предвидено мероприятие е конкурс на детска рисунка и фотография на тема „Опознай гората и ще я обикнеш". Участие могат да вземат ученици от 4 до 12 клас на територията на общината. Желаещите могат да предоставят творбите си в офиса на РДГ-Кюстендил, намиращ се в сградата на Община Дупница, ет.3 от 21-и март (понеделник) до 1 април. Осигурени са награди за победителите, както и поощрителни такива. Откриването на изложбата ще бъде във фоайето на Община Дупница на 4 април. Всички рисунки трябва да бъдат на формат А3 или А5 а фотографиите на А4 или А3.

Другото мероприятие е свързано със залесяване на дървесна и храстова растителност, което ще се осъществи на 7 април. В 10 часа ще започне засаждането на японски дюли в Градска градина съвместно с Дома за деца лишени от родителски грижи в града „Олга Стоянова" и ЦНСТ „Надежда". Същият ден от 13 часа пък е предвидено залесяването на дървета в района на Наков мост. Предвидено е засаждането на 20 броя червен дъб и явор. На всички участници ще бъдат подарени и семена на дървесни видове.

Отделно от това, ще бъдат раздадени и засадени 50 броя иглолистни видове в дворовете на детските градини на територията на общината.