Учени наблюдаваха най-ранните етапи от формирането на планета
Учени наблюдаваха най-ранните етапи от формирането на планета / ThinkStock/Getty Images

Нови снимки на звезда показват най-ранните етапи от формиране на планета, съобщи ЮПИ.

Звездата HL Tau, която е на разстояние 450 милиона светлинни години от Земята, е само на 1 милион години - бебешка възраст според космическите стандарти. Учени са ползвали чувствителния радиотелескоп VLA (Very Large Array) в Ню Мексико, за да наблюдават с безпрецедентни подробности вътрешната част от обкръжаващия звездата прашен диск.

Как се формират планетите

Звездата и нейният диск са изследвани и през 2014 г. с големия радиотелескоп АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили. Той предостави на учените най-добрата правена дотогава снимка на формирането на планета в развитие. На снимката се виждат пролуки в диска, създадени вероятно от подобни на планети тела, чиито орбити помитат прах.

Разбулват тайната на една от най-странните звезди

Макар че подобни теории съществуват от години, тя все пак бе изненадваща. Снимката показва детайлно външната част на диска, но не и вътрешната му част, разположена по-близо до младата звезда. Прахът с по-голяма плътност във вътрешната му част е непрогледен за АЛМА. Затова учените сега са ползвали радиотелескопа VLA. Направените с него снимки показват въпросния район по-добре от което и да било предишно изследване. Те разкриват, че във вътрешната част на диска има нещо като буца, чиято маса е между 3 и 8 пъти по-голяма от земната.

"Смятаме, че тази буца от космически прах свидетелства за най-ранния етап от формирането на протопланети, който за пръв път наблюдаваме", заяви Томас Хенинг от института "Макс Планк" по астрономия.

Учени откриха най-старите звезди във Вселената

"Става въпрос за важно откритие, защото не сме имали възможност да наблюдаваме повечето етапи в процеса на формиране на планети", допълни Карлос Караско-Гонсалес от Института по радиоастрономия и астрофизика към Националния автономен университет на Мексико. „Звезди са наблюдавани в различни стадии от живота им. Но що се отнася до формирането на планети, късметът ни е изневерявал. Следователно наблюдаването на този ранен стадий от формирането на планета е нещо много ценно".

Събраните с помощта на VLA нови данни навеждат на мисълта, че вътрешната част на диска съдържа прашинки с диаметър 1 сантиметър. Това вероятно е район, в който се формират земеподобни планети. Буците от прах нарастват, привличайки материал от обкръжението си, и ще натрупат достатъчно маса, за да формират солидни тела, които ще се превърнат в планети.

Източник: БТА