Ердоган: Европа да погледне себе си, преди да казва на Турция какво да прави
Ердоган: Европа да погледне себе си, преди да казва на Турция какво да прави / БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Европа трябва да погледне първо собственото си представяне по отношение на бежанците, а после да казва на Турция какво да прави, предаде Ройтерс. Ердоган добави, че Анкара ще се вслуша в критиките на Европа за правата едва когато те бъдат коректни.

Лидерите oт ЕС с обща позиция по споразумението с Турция за бежанците

В излъчена на живо реч по телевизията той каза също, че Европа "танцува по минно поле", като директно или индиректно подкрепя терористични групировки.

По думите на турския президент Европа действа "нечестно" и "неискрено" в отношението си към тези организации. Според него различни терористични групировки в Турция са се обединили срещу държавата.

ООН: Западът трябва да приеме 480 000 сирийски бежанци

При пристигането си в Брюксел за разговори с лидерите на ЕС премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че бежанската криза не е въпрос, по който трябва да има пазарлъци, предаде Асошиейтед прес. Давутоглу посочи, че "за Турция бежанският въпрос не е въпрос на пазарлък, а въпрос на ценности".

"Случващото се показва, че отношенията между Турция и ЕС са важни не само за Турция и ЕС, но и за всички международни въпроси. Тук в Брюксел ние работим по хуманитарни въпроси. За нас, за Турция, хуманитараните въпроси не са обект на пазарлъци", заяви Давутоглу, цитиран от Ройтерс.

По думите му Турция е приютила 2,7 милиона бежанци без да получи съществена помощ от никъде.

Турция ще приеме обратно десетки хиляди, а не милиони бежанци

Турският премиер посочи, че ЕС и Турция имат една и съща цел - да помогнат на сирийските бежанци, като изрази надежда, че това ще бъде постигнато.

Планът на Европа за овладяване на бежанската криза прехвърля на Турция тежестта да се справи с извънредната бежанска криза, която раздели страните-членки, посочва АП. Той предвижда Турция да приеме обратно всички нелегални мигранти, пристигнали скоро в Гърция. За всеки сириец сред тях, ЕС ще приема един сирийски бежанец от Турция. Анкара ще получи още милиарди евро помощ, безвизов режим за гражданите си и ускоряване на преговорите за присъединяване на страната към ЕС, предвижда още планът.

Източник: БТА