Средно по 105 дни в годината са дъждовни за Варна
Средно по 105 дни в годината са дъждовни за Варна / снимка: Дарик Варна

Средно по 105 дни през годината над Варна се изсипват валежи. Едва първите 5 от последните 23 години са били по-хладни. След 1998 година синоптиците в морската столица са започнали да отчитат все по-рекордни температури на въздуха. Завишаването засяга предимно зимния, пролетния и отчасти летния сезон, само характерното за есента се е запазило. Това сочат данните на местния филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. Според метеоролозите повечето от валежите във Варна са с количества до 1 mm. Случаите на 24-часови валежи, между 25-50 mm, са 2 до 4 пъти годишно. Опасните, с над 75 mm, са рядкост, сочи още справката на НИМХ - Варна.

Все по-често обаче специалистите отчитат дълги периоди на суша или на непрестанен дъжд. Годишните валежни суми през последните десетилетия, търпят големи колебания. Не са рядко случаите, съседни години да се различават с двойно по-големи количества от климатичната норма. Средната сума на валежите не бележи тенденция за намаляване, спрямо предходния, сравнителен период от 1961 до 1990 година.

Измерванията на метеоролозите показват устойчивост на водните запаси в дългогодишен аспект. По отношение на повърхностните води се наблюдават периоди на сушави години, през които в летните месеци горните течения на реките пресъхват, последвани от влажни години, през които се реализират разливи извън речните корита.

Тази година метеоролозите и хидролозите от Източна България ще отбележат професионалните си празници - 22 март - Световен ден на водата и 23 март - Световен ден на метеорологията, с посещение на курорта „Камчия". Пред местната общественост те ще представят своята работа с последни сведения за климата, водите, както и прогноза за пролет 2016 г.

Източник: "Черно море"