Полицай обори заповед за наказание, че спал в патрулка
Полицай обори заповед за наказание, че спал в патрулка / netinfo

Система за видео контрол на МВР засякла пазарджишки полицай да спи на работното си място. Техниката, иначе ползвана за намаляване на корупцията, станала ням свидетел на комичното дежурство на 9 декември 2014 година. Тогава камерата записала как седящият на предната седалка в патрулка униформен служител подремва от 3,37 до 6,15 часа сутринта.

След разкритието на служителя било наложено дисциплинарно наказание „Писмено предупреждение" за срок от три месеца. Той обаче успява да обори заповедта за него пред Административния съд, тъй като се оказва, че документът е с ред пороци. Санкционираният бил лишен от възможност да се запознае с писмото, обвиняващо го в нарушение на трудовата дисциплина, и с приложените доказателства.

Шефът на варненската полиция: Наказанието ми беше отменено

Представените пред магистратите видео файлове показват, че на предната дясна седалка инспекторът спи, вместо да проверява коли и да глобява. При издаването на обжалваната заповед обаче административният орган е допуснал пропуски, преценява съдът.

В нея не са посочени времето и мястото на нарушенията, нито обстоятелствата, при които са извършени. Не става ясно и защо провинението на полицая е прието за системно. И най-вече - няма конкретни доказателства, че спящият е същият, на когото е наложено наказание.

Наказаха полицаи за ареста на племенника на Плевнелиев

Неточното и непълно уведомяване на служителя, обвинен, че не си уплътнява работното време, пък го е лишило от възможност да даде адекватни писмени обяснения в своя защита, преценяват магистратите.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.