До 1000 лева глоба за управител на жилищна сграда, ако не направи неотложен ремонт
До 1000 лева глоба за управител на жилищна сграда, ако не направи неотложен ремонт / БГНЕС, архив

Парламентът прие промени в Закона за управление на етажната собственост, с които въведе нови административнонаказателни разпоредби във връзка с изискването за извършване на неотложен ремонт.

При неизпълнение на задълженията да него на председателя на управителния съвет (управителя) се предвижда глоба в размер от 500 до 1000 лв., а на кмета на общината или района - от 300 до 700 лв.

Българите са най-недоволни от жилищните си условия

С промените се предвижда задължението за извършване на неотложен ремонт в една жилищна сграда да е с особена важност. В мотивите на вносителите е заложено, че разрушаващите се сгради са опасни за живота и здравето на хората и навременният им ремонт ще предотврати честите злополуки в тях, именно в тази връзка е предложеното увеличение на глобите.

При какви условия вече ще можем да остъкляваме терасите

С промените се въвежда и изискване за нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет - управител в 6-месечен срок от въвеждането на сградата в експлоатация с цел да се осигури навременно управление на етажната собственост и да се гарантира законосъобразното вземане на решения.