Португалец учи във Филиала на Русенския университет в Разград, вече е фен на „Лудогорец“
Португалец учи във Филиала на Русенския университет в Разград, вече е фен на „Лудогорец“ / netinfo

Португалец е най-новият студент във Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ – съобщи директорът на Филиала доц. Станка Дамянова по време на Информационния ден на образователната институция в Разград днес.

Младежът е в Разград по европейската програма за образование „Еразъм“, ще се обучава във Филиала само един семестър. Дарик Разград научи, че за краткото време, откак е тук, Антонио вече е станал фен на „Лудогорец“ и е гледал първия си мач на шампионите - със „Славия“ на 12 март, когато неговият сънародник Витиня бе титуляр.

По програма „Еразъм“ Русенският университет има 256 споразумения с университети от различни страни и със стипендии от средно 500 евро месечно студентите имат възможност да учат по една година в чужбина в бакалаварската и магистърската си степен – обясни ректорът на РУ проф. д-р Велизара Пенчева.

8000 са в момента студентите в университета със 70-годишна история. В Разград са 303, като освен българи и португалеца има и македонци. Пет от специалностите са магистърски, като вече има запитвания и за докторантури, така че ръководството на университета ще трябва да поработи и по този въпрос – коментира един от заместник-ректорите.

Сред последните нововъведения, с които университетът се гордее е ноу хауто на студентските практики, реализирано съвместно с Регионалната служба по заетостта. След успешната реализация в Русе и МТСП подписа договор за студентски практики – обясни началникът на РСЗ-Русе Драгомир Николов. Той съобщи, че от миналата година университетът в Русе се посещава от трудови посредници, такава инициатива стартира от следващата седмица и във Филиал Разград. Веднъж седмично експерт ще се среща със студентите с цел запознаване с пазара на труда.

Приемът в РУ е с оценка от държавните изпити или от кандидат-студенски изпити, предварителните изпити за следващата учебна година вече са започнали, като има и две дати за провеждане в Разград – 26 март и 9 април. Има и възможност за подаване на кандидат-студентски документи онлайн.