ГДБОП и спецпрокуратурата удариха група за данъчни престъпления и пране на пари
ГДБОП и спецпрокуратурата удариха група за данъчни престъпления и пране на пари / БГНЕС

При операция на ГДБОП и спецпрокуратурата е неутрализирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Задържани са трима души.

Групата е ощетила данъчната, финансовата и осигурителната система на страната ни, добавят от МВР. Разследвана е дейността на търговски дружества, които са осъществявали вътрешнообщностни придобивания на стоки - месо, от страни-членки на Европейския съюз.

Акцията е била осъществена вчера сутрин в София. Претърсени са над 18 адреса в столицата и са били обискирани деветима души, които първоначално са били задържани за 24 часа. Впоследствие трима от тях - собственик на разследвана фирма, и двама негови служители, са привлечени като обвиняеми.

ГДБОП и спецпрокуратурата удариха група за данъчни престъпления и пране на пари
netinfo

Според разследващите като финансист на групата един от тях е обезпечавал интернет банкирането и е извършвал финансовите операции, свързани с укриването на придобити по престъпен начин финансови средства.

Полиция и прокуратура разбиха група, теглила милиони кеш от банки у нас

Другият служител е контролирал кухите търговски дружества, които по документи са осъществявали вътрешнообщностно придобиване на месо, посочват от МВР. Той е участвал и в подмяната на документи при преминаването на камионите на границата на страната с цел да бъде избягван финансов контрол, добавят от ведомството. В негов офис са намерени и иззети печати на чуждестранни търговски дружества, занимаващи се с производство на месо.

При проследяването на шофьора на собственика на фирмата са били открити около 400 000 лв. и документи, които рано сутринта той е изнесъл от трезор на банка, след като е разбрал за действията на ГДБОП.

ГДБОП и спецпрокуратурата удариха група за данъчни престъпления и пране на пари
netinfo

По случая а разпитани над 20 души. При огледа на складовата наличност и инвентаризация от контролните органи е установена липса на стоката. Изяснено е, че тя е продадена "на черно" на територията на страната, без да бъдат издавани необходимите счетоводни документи. Така дружествата са избягвали плащането на данъчни задължения, изразяващи се в неначисляването на 20% ДДС. Щетите към държавата се изчисляват за над 600 000 лева към момента за данъчен период шест месеца.