С пъстра програма В. Търново ще отбележи своя празник
С пъстра програма В. Търново ще отбележи своя празник / DarikNews.bg, архив

С богата и пъстра програма Велико Търново ще отбележи своя празник- 22 март. Съпътстващите събития започват още днес, когато от 17:30 ч. пред Факултет “Изобразително” изкуство ще бъде подредена изложба от снимки, дело на Великотърновския фото клуб. Експозицията ще представи както красиви гледки от старата столица, така и кадри от емблематични културни събития.

Утре от 19 ч. в Двореца на културата и спорта във Велико Търново ще бъде поставено началото на турнето на супергрупата “Легендите”, които ще представят вечните български песни. Билети все още могат да бъдат закупени на касата на ДКС “Васил Левски”, както и в Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов”.

И тази година почитателите на ретро автомобилите няма да останат разочаровани- в събота ще се проведе традиционният “Трабант фест”, който ще събере различни модели автомобили от култовата марка. В 11 ч. всички трабантчета ще се съберат пред Общината, където ще са на разположение за снимки с всички желаещи.

Празничната програма на 22 март по традиция ще започне със света литургия в църквата Св. 40 мъченици”. Тя ще започне в 7:30 ч. и ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. От 9 ч. в двора на храма ще бъдат поднесени цветя на саркофага на цар Калоян. Двадесет минути по- късно ще бъде декламиран  текст от Асеневата колона, а слово ще произнесе кметът на Велико Търново Даниел Панов. След водосвет, благослов за здраве, поръсване на представителната част на НВУ и знамената на старата столица, ще тръгне празнично шествие с портретите на благодетелите на града, а крайната точка е сградата на Общината.

Там от 10:30 ч. ще се състои празничен ритуал по издигане на знамената и празнично слово на Даниел Панов. Благослов ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

От 11:00 ч.  пред сградата на Община Велико Търново ще започне „Моят град - Търновград”- концерт-спектакъл на режисьора Димитър Шарков с участието на МДТ „К. Кисимов“, група „Вакали“, Даниел Спасов и Милен Иванов – солисти на „Мистерията на българските гласове“, Биг бенд при Община Велико Търново, ПФА „Искра“, хор „Кантилена“ при НЧ „Искра“, ВГ „Пеещи камбанки“, Театрално студио „Усмивка“ и „Виргиния балет“ при Младежки дом-Велико Търново, ДЮФА „Българче“, ВГ от СОУ „Емилиян Станев“, ТК „Ксани денс“, ТК „Зоки“, Танцово студио „Ун бесо“, ВГ от ВТУ с ръководител проф. Сребра Михалева, ВГ „Бест сингърс“

В същия час в МДТ „К. Кисимов”  ще започне Тържествена сесия на Великотърновския общински съвет.  В 12:00 ч., пред сградата на Общината ще бъдат представени удостоените със званието Почетен гражданин и носителите на Награда „Велико Търново“

От 13:30 ч., пред сградата на Община Велико Търново започва празничен концерт с участието на великотърновски изпълнители и формации .

Акцент в програмата е и безплатната пешеходна обиколка с беседа „Духовното величие на столичния Търновград”, която ще протече от 14 до 17 ч., като сборният пункт в пред Царевец. На 22 март църквата „Св.40 мъченици“ ще работи с безплатен вход за гражданите.
Както всяка година от 16:30 ч., Европейски информационен център ще започне подгряващо парти, а час по- късно ще тръгне и традиционният стрийт парад.
В 19:50 ч. на  площад „Цар Асен І“ще бъдат пуснати 150 летящи хартиени фенери.

В 20 ч. търновци и гостите на града ще могат да се насладят на Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“, както и на зрелищни фойерверки

”Тази година няма да имаме 3D шоу, тъй като това изисква сериозен финансов ресурс, с който Общината не разполага в момента. Обмисляме обаче за следващата година  нови идеи за такъв спектакъл, който да бъде коренно различен както като концепция, така и като място”, сподели директорът на дирекция “Култура и туризъм” Нелина Църова.