14 държави ще търсят съдействие по Дунавската стратегия в Русе
14 държави ще търсят съдействие по Дунавската стратегия в Русе / снимка:Община Русе
14 държави ще търсят съдействие по Дунавската стратегия в Русе
85238
14 държави ще търсят съдействие по Дунавската стратегия в Русе
  • 14 държави ще търсят съдействие по Дунавската стратегия в Русе

Еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу е потвърдила присъствието си на българо-румънски форум в Русе през юни тази година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Темата на конференцията е „Туризъм и сигурност в Дунавския регион“, очакват се и представители от 14 страни-партньори по Дунавската стратегия.

Министър Ангелкова беше в Русе за подписването на договор за създаването на българо-румънския Технически секретариат по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия. За целта в Русе беше и държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Чезар Соаре. Министърът на туризма заяви, че отварянето на секретариата в Русе ще даде възможност за по-добра комуникация, достъпност и сътрудничество между 14-те държави членки на Дунавската стратегия. Чрез функционирането му ще има по-широк поглед върху общите туристически продукти. „Вече има една обща инициатива със Световната туристическа организация към ООН за създаване на туристически обсерватории в Дунавския регион. Партньори са Австрия, Румъния и Сърбия, а проектът предвижда първата такава обсерватория да е в Русе, обяви Николина Ангелкова.

Дунавската стратегия не е финансов механизъм, но има много трансгранични програми, по които може да се кандидатства с проекти за развитие на Дунавския регион и техническият секретариат ще дава информация за тях. До 2-3 седмици ще бъде назначен персонал от компетентни хора. Центърът ще бъде ползван не само от България и Румъния, но и от всички останали 12 държави, работещи по стратегията.