Славната история на старата столица ще пресъздаде концерт- спектакълът “Моят град- Търновград”
Славната история на старата столица ще пресъздаде концерт- спектакълът “Моят град- Търновград” / DarikNews.bg

Славната история на старата столица ще пресъздаде концерт- спектакълът “Моят град- Търновград”, който е част от програмата за честването на Празника на старата столица. Събитието ще се състои на 21 март от 19 ч. в Двореца на културата и спорта “Васил Левски”, както и на 22 март от 11,00 ч. пред сградата на Община Велико Търново.

Спектакълът е иницииран и се организира от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - град Велико Търново и се осъществява съвместно и  с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. “Изказвам благодарности на кметската администрация, без която осъществяването на тази идея нямаше да бъде възможно”, каза директорът на театъра Васил Вълчев.

Той поясни, че такъв вид концерт ще се реализира за първи път във Велико Търново, като намеренията са да се превърне в традиция. Темата на спектакъла е ”Съвремие и минало на един велик град”. С представените изпълнения ще бъдат обхванати четири периода- Средновековие, Възраждане, Следосвобожденска епоха, Съвремие.

По асоциативен начин с различни сценични изразни средства на голямата сцена в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ ще се разгърне почти цялата история на Велико Търново.

В спектакъла ще участват актьори от МДТ „Константин Кисимов”, които с кратки драматични миниатюри ще представят герои от всички времена и  епохи на града. Ще прозвучат и текстове на писателя Емилиян Станев от неговата повест „Крадецът на праскови”, както и откъс от постановката на търновския театър „Величието Асеневци”, реализирана по инициатива на Община Велико Търново в рамките на националните чествания на 830 години от въстанието на Петър и Асен.

За първи път в културния живот на града на една сцена ще се съберат професионални и самодейни състави, обединени от общата идея – да пресъздадат със слово, музика, песен и танц историята на Велико Търново. 

В концерта ще вземат участие Оркестъра и хора на МДТ „К. Кисимов” с диригент Васил Вълчев, Биг бенд при Община Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков, ПФА „Искра“ при Народно Читалище „Искра-1869“ с ръководител Борислав Ангелов, Смесен хор „Кантилена“ при Народно Читалище „Искра-1869“ с диригент Анета Павлова, ДЮФА “Българче“ при Общински детски комплекс – Велико Търново с ръководители Галя Иванова,  Петър Петров и доц. Митко Димитров, Вокална група към СОУ „Емилиян Станев“ с ръководител Петя Кръстева, Балет „Зоки“ с ръководител  Зорица Радловска, „Виргиния балет“ с ръководител Виргиния Казарина, Танцово студио „Поли денс“ с ръководител Поля Алексиева, ДВГ „ Пеещи камбанки“ към Младежки дом – гр. Велико Търново с ръководител Владимир Габров  и много други състави и формации.

На сцената ще се изявят и специални гости- група “Вакали”, формация “Жар театър”, солистите на Мистерията на българските гласове- Даниел Спасов и Милен Иванов, Михаела Филева.

Сценарист и режисьор на спектакъла е Димитър Шарков.

Пропуски, осигуряващи свободният достъп до ДКС „Васил Левски“ могат да бъдат взети от касите на залата, както и от Туристически информационен център.