Ученици от гимназия „ Христо Ботев-Дупница участваха в деветия турнир по математика на ВТУ
Ученици от гимназия „ Христо Ботев-Дупница участваха в деветия турнир по математика на ВТУ / РИО

20 ученици от гимназия „ Христо Ботев"-Дупница, с ръководител старши учител по математика Екатерина Петрова участваха в деветия турнир по математика на ВТУ в гр. Велико Търново.
Турнирът се организира от факултет "Математика и информатика", Регионалния инспекторат по образованието - гр. Велико Търново и секция "Великотърновски университет" на Съюза на математиците в България.

Темата на състезанието е във формата на изпит "Тест по математика" за кандидатстване във Великотърновския университет с една допълнителна задача, което дава възможност на учениците да тестват знанията и уменията си. За участващите резултатите от турнира са валидни за кандидатстване в специалностите на факултет „Математика и информатика" - "Софтуерно инженерство", "Компютърни науки", "Информатика", "Математика и информатика" и "Приложна математика". Учениците от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев" - Велико Търново, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" в старата столица и Гимназия "Христо Ботев" от гр. Дупница взеха най-масово участие.
След края на турнира възпитаници на факултет "Математика и информатика" и студентката от Унгария - Джудит Тьовисил, която се обучава във факултета за един семестър по програмата Еразъм+, демонстрираха на участниците системи за 3D графика и виртуална реалност. Състезателите в турнира имаха възможност да си запазят от сега място в предлаганите специалности.
До края на седмицата се очаква да излезе класирането на участниците в състезанието.