Предстоят ремонти по републиканските пътища в Шуменско за над 44 млн. лв.
Предстоят ремонти по републиканските пътища в Шуменско за над 44 млн. лв. / снимка: Дарик-Шумен, архив

Ремонти по републиканската пътна мрежа в Шуменско за над 44 млн. лева предстоят през тази година. Това отговориха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура" след запитване на Дарик.

През новия строителен сезон по програма „Транзитни пътища V" предстои рехабилитацията на 7 км от пътя Силистра - Шумен - Ямбол, както и връзките към прилежащите пътни възли. Участъкът е включен в Лот 4 на програмата. Очаква се строителните дейности да започнат през месец май и да приключат до края на годината. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е 8 800 000 лв.

По програма „Транзитни пътища V" се рехабилитират 17 км от първокласния път I-7 Шумен - Велики - Преслав - Върбица. Строителните дейности започнаха през 2015 г. и се очаква да завършат до края на август. Ще бъдат основно ремонтирани и 23 км от третокласния път Смядово - Златар - Велики Преслав. През лятото ще приключи и рехабилитацията на още 23 км от второкласния път между Велики Преслав и Търговище. Всички участъци са включени в лот 5 на програмата. Стойността на дейностите е 35,4 млн. лв.

През месец април ще бъде извършена проверка на състоянието на републиканските пътища и прилежащите мостови съоръжения и ако се установи, че са възникнали повреди след зимния сезон, ще бъдат предприети необходимите дейности по програмата за текущ ремонт и поддържане, за тяхното отстраняване. На територията на област Шумен няма мостови съоръжения в лошо състояние, допълват от АПИ.

За поддържане, превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации, на републиканските пътища на територията на област Шумен Агенция „Пътна инфраструктура" има сключен договор от май миналата година, който изтича през 2019 г. контрактът е сключен с Дружество „ПП Шумен", в което участват: „Пътстрой-Бургас" ЕООД, и „АБинвест НН" ЕООД София. За текущия ремонт и поддържане на шуменската част от магистрала „Хемус" се грижи „Автомагистрали - Черно море", чийто договор също е в сила до пролетта на 2019 г.