Безработен длъжник станал куриер на телефонни измамници
Безработен длъжник станал куриер на телефонни измамници / sxc.hu

Безработен мъж от Белослав станал куриер на телефонни измамници заради натрупани дългове. 55-годишният Иванов останал без доходи и не можел да обслужва заема си. В търсене на нова работа той се обадил на обява във вестник,  в която се търсел шофьор за доставка на документи срещу заплата от 400 лева.

Неизвестният работодател, представил се като Миро, обяснил на мъжа, че ще трябва да разнася с автомобил пакети от Варна до други места, като парите за доставките ще взема от самите пратки.

В началото на февруари 2014 г.  Иванов започнал да приема „поръчки за доставки”, като за по-малко от два месеца участвал в 4 измами за общо над 23 000 лв. Възрастни хора от Варна и село Кичево били заблуждавани, че децата им са претърпели злополука и се нуждаят спешно от пари за лечение. Шофьорът получавал инструкции за точния адрес на хората с пратката, а телефонните обаждания към пострадалите били осъществявани от неизвестни лица чрез закупени предплатени сим-карти от офис на мобилен оператор във Велико Търново.

Иванов, който има чисто съдебно минало, получи от Варненския районен съд 3-годишна условна присъда. Останали участници в схемата не са установени.