Село Стояновци остана без кмет
Село Стояновци остана без кмет / sxc.hu

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд Враца, с което е потвърдено решение на ОИК - Роман, за избран на втори тур кмет на с. Стояновци.

След подробен анализ на всички факти и обстоятелства по делото тричленният състав на ВАС стигнал до извода, че при постановяване на своето решение Административен съд Враца е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила и на материалния закон, поради което то е неправилно и се налага неговата отмяна.

След отмяната на решението на АС - Враца върховните магистрати са решили спора по същество, като са обявили избора за кмет на с. Стояновци за недействителен.
При последните местни избори на втори тур в селото са участвали Капка Йотова от БДЦ, която според данните на ЦИК е получила 45,11 % от гласовете, а другият кандидат - Николай Цанов, издигнат от Инициативен комитет е бил с 54,89 %.

С друго свое решение Върховният административен съд е оставил в сила решение на Административен съд Враца с което се обявява за избран на втори тур от произведените избори за местна власт кмета на Община Роман.

В хода на касационното производство след задълбочена проверка на материалите по делото върховните магистрати не открили наличието на посочените в касационните жалби съществени нарушения на съдопроизводствените правила и противоречие с материалния закон.

При постановяване на своето решение са се мотивирали, че изводите на АС-Враца са правилни и обосновани, съответно постановеното решение е законосъобразно и като такова го оставя в сила.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.