Мариана Бояджиева: Не бива да се допуска излъчването на реклами в детските предавания
Мариана Бояджиева: Не бива да се допуска излъчването на реклами в детските предавания / снимка: Dariknews, Архив

Народният представител Мариана Бояджиева и депутати от ПГ на „БСП лява България“ направиха предложение за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, с което да се въведат норми, ограничаващи възможността за излъчване на телевизионни програми с жестокост и насилие. „В повечето европейски страни таква предавания, които могат да навредят на психическото и физическото развитие на децата и младежите, не може да бъдат излъчвани в определени часови граници. БСП внесе предложение тези граници да са от 7:00ч. до 22:00ч.“, поясни Бояджиева.

„Действащата правна уредба, свързана със силата на звука на търговските реклами е несъвършена, коментира още народният представител.  В момента Законът за радио и телевизия борави с неясното понятие „сила на звука”, за което не е дадена легална дефиниция. Контролът на СЕМ по отношение на „гърмящите” реклами е неефективен, ако изобщо е възможен”, каза от парламентарната трибуна Бояджиева.

Във връзка с единния стандарт за регулация на нивата на звука в рекламата, който се прилага в Европа, БСП предлага да се въведе измерването на три основни характеристики на звуковия сигнал – интегрирана гръмкост на звука през цялата програма или предаване, обхват на гръмкостните нива в предаването и максимално ниво на звуковия сигнал.

„Сега законът допуска детските предавания да бъдат прекъсвани от реклами. Според нас това е недопустимо, защото децата възприемат всичко, което е поднесено в едно предаване, без да могат да разграничат рекламното внушение от останалото съдържание”, каза още депутатът от левицата. Мариана Бояджиева обясни, че с предложенията си БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ цели да гарантира по-пълна защита на интересите на потребителите в случаите, когато телевизионните зрители са деца и да не се допуска излъчване на реклама в детски предавания.

Законопроектът на БСП цели да върне и баланса между квотите в СЕМ за системно обновяване и приемственост в състава на регулаторния орган.