Община Пловдив иска Концертна зала
Община Пловдив иска Концертна зала / dariknews.bg

Община Пловдив иска да й бъде прехвърлена безвъзмезно собствеността на Концертна зала на пл. „Централен“. Точката влиза в извънреден порядък в дневния ред на сесията на ОбС. Градските старейшини трябва да одобрят внасянето на искане чрез Областния управител Здравко Димитров до МРРБ и Министерски съвет.

Общината съфинансира дейността на оперно–филхармоничното дружество, което в голяма степен подпомага запазването на основните творчески звена в структурата му – хор, солисти, оркестър, балетен състав, административен и обслужващ персонал, пише в мотивите на предложението. Вносител е кметът Иван Тотев, който уверява, че ако искането бъде прието, то Община Пловдив ще се грижи за опазването и поддържането на имота.

Предвижда се мащабен ремонт на залата с ново обзавеждане и 1000 седящи места, като идеята е тя да се ползва активно за концерти през 2019-та година, когато градът ни ще е Европейска столица на културата.

Кметът на Пловдив е категоричен, че промяната на собствеността на имота в общински по никакъв начин няма да попречи оперно-филхармоничното дружество да продължи да ползва Концертна зала, както и досега.