В чест на кралското бебе в Бутан (СНИМКИ)
В чест на кралското бебе в Бутан (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Жителите на Бутан правят всичко възможно за оцеляването на 108 000 дръвчета, засадени из хималайската страна в чест на раждането на кралското бебе, предаде Асошиейтед прес.

Кралят на Бутан се венча с древна будистка церемония

Будистката нация се сдоби с престолонаследник в началото на февруари. Момченцето е първото дете на 35-годишния крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук и съпругата му, 25-годишната кралица Джетсун Пема, припомня агенцията.

Много хора в Бутан преустановяват разходките и всекидневните си занимания, и дори слизат от автомобилите си, за да поливат засадените из страната 108 000 фиданки.

"Грижим се за растенията все едно полагаме грижи за малкия принц. За нас е отговорност да ги опазим, тъй като засаждането им - уникален начин да почетем идването на бял свят на престолонаследника, е свързано с много емоция", казва местен жител.

Миналата седмица премиерът Церинг Тобгай се присъедини към десетките хиляди доброволци, които засаждаха дърветата в чест на най-новия член на кралското семейство. Кралят и кралицата на Бутан се радват на огромна популярност сред своите 800 000 сънародници.

В будизма дърветата символизират дълголетие, здраве, красота и състрадание. Броят на засадените в Бутан фиданки също е символичен - числото 108 е свещено за будистите.

Видът на дърветата - от тик и дъб до кучешки дрян и бор, е подбран според надморската височина, на която са засадени.

Източник: БТА