Борисов: Спекулация е, че плащаме на Турция, парите са за бежанците
Борисов: Спекулация е, че плащаме на Турция, парите са за бежанците / БГНЕС

"Държа да уточня, че средствата, които се предоставят по Механизма на Европейската комисия за Турция, отиват не в турската държава, а в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование".

Бъчварова: Имаме план за действие при евентуален повишен миграционен натиск

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета днес.

"Там са се родили над 60 хиляди деца, трябва някой да се погрижи за тях", заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

1800 деца бежанци в България, повечето момчета

На него беше прието предложение до Народното събрание за ратифициране на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на механизма за Турция в полза на бежанците.

„Спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там", коментира премиерът.

На днешното заседание на кабинета Борисов постави и въпроса за резултатите от работата на междуведомствената комисия за ползваните от почетните консули в България привилегии.

Почетните консули ще имат 3 месеца да върнат червените номера на колите си

Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов докладва, че са изготвени промени в три наредби, с което драстично ще бъдат ограничени привилегиите им относно ползването на дипломатически номера на леки автомобили, освобождаване от ДДС и митнически сборове.