Парното в София от алтернативни горива
Парното в София от алтернативни горива / © Thinkstock/Getty Images

Експерти от Виена ще консултират София при реализацията на проект за производство на топлинна енергия от алтернативни горива.

Това се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Виена Михаел Хойпл.
На срещата присъстваха още посланикът на България във Виена Елена Шекерлетова, зам.-кметът по екология Мария Бояджийска, директорите на „Топлофикация София" ЕАД Георги Беловски и на Завода за механично-биологично третиране на отпадъците Николай Савов, изпълнителният-директор на общинската агенция за приватизация и инвестиции Християн Петров.

София съвместно с Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка подготвят третия етап на проекта, който е инсталация за оползотворяването на РДФ-горивото и поиска експертна помощ при изпълнението му. Новата инсталацията ще бъде един от „зелените проекти" на Столичната община, който ще подобри значително екологичната картина в районите, намиращи се в близост до ТЕЦ София, където е планирана, съобщиха от Столична община.

Заложените екологични показатели отговарят на най-съвременните норми в европейското законодателство и екологичните стандарти. С реализиране на инсталацията ще се намали с 10% използването на природен газ в „Топлофикация София"ЕАД, което ще има ефект и за намаляване на цената на топлинната енергия за гражданите.

Виенската община ще съдейства със своя многогодишен опит в производството на топлинната енергия при изпълнението на инсталацията за използване на РДФ-горивото за нуждите на „Топлофикация София" ЕАД. Виенското дружество е изцяло общинско и опитът им в създаването на енергия от отпадъци е от 1963 година, когато започва работа първата инсталация за оползотворяване на енергията от отпадъци Фльотцерщайг. Преди седем години е отворена и най-новата инсталация за производство на енергия Пфафенау.