Готов е проектът за стратегия за развитие на социалните услуги в община Котел
Готов е проектът за стратегия за развитие на социалните услуги в община Котел / община Котел

Проектът на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в община Котел е готов.

Проведено е проучване на потребностите от социални услуги и мерки. Предвиждат се социални услуги, дейности и мерки за основните рискови групи на територията на общината, като се извеждат приоритетни целеви групи и услуги. Изборът на приоритети е основан на остротата на проблемите и големината на целевите групи в общината.

Планирането на социалните услуги се осъществява с прякото участие на всички заинтересовани страни - Община Котел, Дирекция „Социално подпомагане" , Дирекция "Бюро по труда", граждански организации, представители на целевите общности и рисковите групи.Общинската стратегия има за цел да планира реформата в социалните услуги в община Котел за периода 2016 -2020г., съобразно потребностите и обединяване на всички налични ресурси за нейното изпълнение.

Създадената мрежа от социални услуги на територията на общината ще бъде
подобрена и ще се осигури по-добър достъп до тях на рисковите групи. Във връзка с изработването на Стратегията са идентифицирани уязвимите групи в общината, анализирани са тенденциите на база данните за предишния период (2010-2015г.). Стратегията за социални услуги изразява стремежа на всички участници да допринесат за развиването на модерна социална политика в общината, както и желанието за създаване на условия за пълноценна реализация чрез грижа и подкрепа за местните общности, групи, индивиди в риск, защото реализацията е право на всеки един и допринася за развитието на общностите.

За постигането на тези цели общинската стратегия предвижда развиването на съвременна, ефективна система от социални услуги, които поставят в своя център ползвателя, отговаря на нуждите на общността, осигурява равен достъп и непрекъснато подобрява своето качество.