Полицаите в Пловдив: Това не е реформа, а смяна на абревиатурите
Полицаите в Пловдив: Това не е реформа, а смяна на абревиатурите / Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Полицаите в Пловдив: Това не е реформа, а смяна на абревиатурите
85181
Полицаите в Пловдив: Това не е реформа, а смяна на абревиатурите
  • Полицаите в Пловдив: Това не е реформа, а смяна на абревиатурите

С протестно шествие и раздаване на листовки с исканията си на гражданите по Главната улица на Пловдив, близо 50 полицаи и надзиратели изразиха своето недоволство от промените в Закона за МВР.

Според Иван Петров от синдиката на надзирателите в затворите, колегите му напускат заради недобрите условия, а кандидатите за тази работа са твърде малко.

Васил Димитров от синдикалната федерация на служителите на МВР заяви, че това не е реформа, а смяна на абревиатурите. Той отрече служителите в системата да са пречка за провеждането на промени.

По думите му, реформата на министър Румяна Бъчварова не подобрява по никакъв начин условията на работа на полицаите.

Той коментира и недостига на полицаи в малките населени места и подчерта, че в управляващите структури на МВР трябва да се мисли много активно за решаването на този проблем.

За втори пореден ден в града под тепетата служителите в системата заявиха, че орязването на обезщетенията при напускане няма да доведе пряко до осигуряване на финансов ресурс за подобряване на материалната база в краткосрочен план, а проектозаконът не насърчава, а възпрепятства професионалното обучение и кариерно развитие и не предлага перспектива за бъдещи инвестиции в материално-техническата база.

Протестиращите отново настояха, че проектозаконът не отговаря на заявената от министър Бъчварова необходимост от коренна промяна в отношенията между гражданите и служителите на МВР и насърчаване на партньорството между тях.

Междувременно, около 10-на души се събраха по същото време пред Община Пловдив да протестират срещу забраната за къмпингуване.