Училищни директори искат от общините видеонаблюдение в школските дворове
Училищни директори искат от общините видеонаблюдение в школските дворове / netinfo
Училищни директори искат от общините видеонаблюдение в школските дворове
85170
Училищни директори искат от общините видеонаблюдение в школските дворове
  • Училищни директори искат от общините видеонаблюдение в школските дворове

Общините да осигурят видеонаблюдение в училищните дворове – за това настояват училищни директори, които днес участваха в работна среща във връзка с проблемите и добрите практики при охранителната дейност и пропускателния режим в училищата.

Форумът се организира от Регионалния инспекторат по образование в Разград, доклади в него изнесоха директорите на: СОУ“Христо Ботев“-Разград, ПТГ“Шандор Петьофи“, ПМГ“Акад. Н. Обрешков, ОУ“Васил Левски“-Разград, ОУ“Никола Икономов“-Разград, ОУ“Св. П.Хилендарски“-Езерче и ОУ“Васил Левски“-Беловец.

В 40 от училищата в област Разград има видеонаблюдение в дворовете, в останалите 21 – няма, в коридорите има камери в 41 училища, а в класните стаи – в 26 – обобщи началникът на РИО на МОН Атанас Дончев. Договори с охранителни фирми имат 5 от училищата в областния град: ОУ“Васил Левски“, ПМГ“Акад. Н.Обрешков“, ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, ОУ"Никола Икономов" и ПГИ“Робер Шуман“. Сред успешните системи за пропускателен режим е домофонната в ОУ“Никола Икономов“ – заяви още Дончев. В повечето от останалите училища в областта обаче и охраната и пропускателната дейност се извършват по съвместителство от хора с различни длъжностни характеристики: в Исперих например шофьорите на жълтите училищни автобуси опазват обществения ред в училищата, в Севар пък пропускателния режим е поверен на техническия секретар, чийто кабинет е най-близо до входната врата, на много места лелки и параджии работят и това.

Училищни директори искат от общините видеонаблюдение в школските дворове
netinfo

Възлагането на пропускателния режим и на охраната на лицензирана фирма не е по бюджетите на по-малките училища – констатират и от просветното ведомство. Липсва нощно осветление на училищните дворове и спортните съоръжения, парадоксално е, че школските управи едновременно трябва да допускат който желае да ползва спортните съоръжения, а в същото време да ги охраняват, тъй като може да се повредят при ползване от възрастни хора или просто от вандалски актове на външни лица. Друг проблем са и незадоволителните технически параметри на вече монтираните заради матурите камери, както и ниските и лесно преодолими огради на училищните дворове. Противоречие има във факта, че училищните сгради трябва да имат по няколко изхода, в случай на наложителна евакуация, а в същото време няма как да осигурят пропускателен режим за всички входове и изходи.

Школските директори и просветният инспекторат настояват за активна политика от страна на общините и полицията по отношение пропускателния и охранителния режим на учебните заведения. От общините само Цар Калоян бе изпратила свои представител на работната среща. От името на полицията темата коментира главен инспектор Синан Тахсинов, който обясни, че ОДМВР-Разград няма щат и ресурс за обслужване на център за видеонаблюдение за училищата. Той уточни, че в момента на ключови места – кръстовища, детски площадки и други места в областния град – има между 20 и 30 камери, та обаче се наблюдават от един човек, който обслужва центъра за видеонаблюдение.

Училищни директори искат от общините видеонаблюдение в школските дворове
netinfo