България заема челно място в класация за пиене сред тийнейджърите
България заема челно място в класация за пиене сред тийнейджърите / Thinkstock/Getty Images

България е на челни позиции в класация за употреба на алкохол и тютюнопушене сред подрастващите. Между 13 и 20% от 13-годишните момичета и момчета у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично.

Изследването се провежда всеки 4 години от Eвропейското регионално бюро на Световната здравна организация сред 11,13 и 15-годишни ученици и обхваща 42 страна.

Експерт: Учениците пият, за да "дръпнат шалтера", не за кеф

България е четвърта по брой на тийнейджърите, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. Номер едно в класацията е Дания с 40% от подрастващите, които поне два пъти са били пияни. Следват Унгария и Литва, а в топ пет влиза и Шотландия.

Българските тийнейджъри - първи в света по употреба на бира

Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия заемат челните позиции в списъка на младите пушачи през 2014 г., които вече са употребявали алкохол и цигари на 13 години. Страните, където това се случва най-рядко, са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания.

Всеки втори мъж и всяка пета жена у нас са закоравели пушачи

Процентът на подрастващите европейци, които са започнали да пият преди да навършат 14 години, чувствително е намалял, показа като цяло проучването.

Консумацията на алкохол сред подрастващите е намаляла, като 10 процента от момчетата си признали, че са се напивали преди да навършат 14 години през 2013-2014 г. Този процент е бил 16 на сто при предишното проучване.

В периода 2009-2010 година 24 на сто от европейските тийнейджъри били запалили първата си цигара преди да навършат 14 години. По време на последното изследване, осъществено в периода 2013-2014 техният брой е намалял на 17 процента. Констатираният спад е по-голям при момичетата - от 22 на сто на 13 на сто, отколкото при момчетата - от 26 на сто на 22 на сто.

СЗО критикува пушенето във филми

"Здравното поведение заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, може да се отрази върху тях в зряла възраст и да повлияе на целия им живот", каза Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

В Европа 16% от всички смъртни случаи при възрастни над 30 г., се дължат на тютюна и това е най-високият процент от всички региони, изследвани от СЗО.

Източник: БТА, БГНЕС