Зам.-министър Стаматов: Предложените стандарти целят повече автономия в образованието
Зам.-министър Стаматов: Предложените стандарти целят повече автономия в образованието / dariknews.archive

Днес в Педагогическия колеж в Плевен се проведе работна среща с Диян Стаматов - заместик-министър на образованието и науката и експерти от Министерството на образованието и науката, за представяне на проектите на новите 5 Държавни образователни стандарта, които предстои да бъдат въведени в образователната система тази есен.

Целта на събитието беше да се проведе обществено обсъждане и да се даде възможност на заинтересованите страни да дискутират разработените стандарти. В него участваха представители от пбластите Видин, Враца, Плевен и Ловеч, а домакин на събитието беше Регионалнният инспекторат по образование - Плевен.

Замминистър Стаматов Предложените стандарти целят повече автономия в образованието
netinfo

"Основната идея на тези срещи е да се представят стандартите, да се чуе мнението на всички колеги и да се коригират, където е нужно. Всичките стандарти са насочени към даване на по-голяма свобода на учебните заведения и учителите при подготовката на своите уроци, и при представянето на учебното съдържание т.е., на по-голяма автономия", каза зам.-министърът.

Той посочи, че всички държавно-образователни стандарти трябва да послужат за създаването на една нова и модерна образователна реформа, "която да промени образователната ни система на много по-добро качество".

Замминистър Стаматов Предложените стандарти целят повече автономия в образованието
netinfo

До 2 август 2016 г., целият пакет от стандарти трябва да придобие завършен вид, за да има време от един месец за въвеждането им за началото на следващата учебна година.

Петте предложени държавни образователни стандарти/ДОС/ са: за предучилищно образование, за институциите, за инспектирането на детските градини и училищата, за информацията и документите и за статута на професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

В работната среща участие взеха облаастният управител Ралица Добрева, зам.-кметът на Община Плевен Стефан Милев, началникът на РИО-Плевен Албена Тотева и началник отдел "Образование" в Община Плевен Йонита Иванова.

Замминистър Стаматов Предложените стандарти целят повече автономия в образованието
netinfo

Следващите две седмици в десет града в страната ще се проведат срещи за представяне на държавните образователни стандарти.