Швеция арестува сирийски бежанец, участвал в масова екзекуция
Швеция арестува сирийски бежанец, участвал в масова екзекуция / ThinkStock/Getty Images

Шведските власти повдигнаха обвинение на сирийски имигрант и бивш бунтовнически боец заради участието му в заснет на видео разстрел на заловени войници от армията на президента на Сирия Башар Асад.

Хайсам Омар Сакхан е арестуван миналия петък в град Карлскога. Той се намира в Швеция от юни 2013 г., когато е подал молба за убежище в страната. Тогава са снети пръстовите му отпечатъци и е преминал през първоначален разпит, заявиха от шведската полиция за „Ню Йорк Таймс".

Полицай от Германия със стряскащи разкрития за бежанците

Именно уебсайтът на американския вестник публикува през септември 2012 г. видеоклипа, в който група сирийски бунтовници, сред които Сакхан, разстрелват заловени войници, лоялни на режима на Асад. „Таймс" получава видеото от бивш опозиционен боец, ужасен от видяното.

В клипа Сакхан, служещ си с автомат „Калашников", и още 8 души застрелват показно завързаните и безпомощни войници, след заповед от командира на бунтовническата група Абдул Самад Иса.

Терорист ли е сирийският бежанец, спънат от операторка?

В началото на клипа командира, известен като Чичото, държи религиозен монолог, а впоследствие пръв застрелва един от вързаните. Целта на видеото е било да послужи за събиране на средства за бунтовническата кауза.

Преди да участва в гражданската война на сирийска територия, Сакхан живее в Италия и арестуван след участието си в окупацията на посолството на Дамаск в Рим през февруари 2012 година. Впоследствие той се присъединява към бунтовническата група в Сирия.

Отпечатъците на Сакхан съвпаднали с тези, снети в Италия, а по снимката в досието му е разпознато участието му в клипа с масовата екзекуция.

Кандидат-бежанец ръководил трафикантски канал за милиони евро

В Швеция за деянията си той може да бъде осъден на доживотен затвор, съобщават от властите за „Таймс".

Италианските власти, които по-рано са разследвали сириеца, също са влезли в контакт с шведските си колеги след обявяването на ареста.

Сакхан отрича деянията, а допълнителни разпити тепърва ще се провеждат, заяви служебния му адвокат в телефонно интервю с американския вестник.

Източник: БГНЕС