От В. Търново стартира нов проект за регистрация на британски граждани в България
От В. Търново стартира нов проект за регистрация на британски граждани в България / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс обсъдиха възможностите за по- добра интеграция на британците у нас. Близо 7 хиляди е броят на англичаните, които пребивават в България, а една от най- големите общности е във Велико Търново.

“Не може да се посочи обаче колко точно са британските граждани тук, тъй като голяма част от тях не са регистрирани официално. Идеята е чрез проект да се улесни тази процедура”, посочи дипломатът. Ема Хопкинс припомни, че три месеца е срокът след пристигането на британците в България, в който те трябва да се регистрират. Това обаче се оказва труда за тях задача, тъй като необходимите документи не са преведени на английски език.

“Ние работихме в тази насока, направихме превод на документите, подготвихме формулярите на английски и български език и изготвихме брошури с ясни инструкции и стъпките, по които трябва да минат британските граждани, за да се регистрират и да пребивават в страната като официални български граждани. Също така им предоставихме подробна информация на английски език с правата им, както и наръчник с всичко необходимо”, добави посланикът на Великобритания.

Дипломатът поясни, че в отделните държави се подхожда по различен начин с проблема с интеграцията. „Във Великобритания това, което правят институциите е да превеждат документи на съответните езици, като по този начин се дава по-голяма яснота и информацията по-лесно достига до хората. Ние идентифицирахме проблема и работихме по решаването му, тъй като, според нас, колкото повече информация се предоставя на хората, толкова по-лесно те се интегрират и имат възможност да се възползват от услугите на различните институции”, каза още Ема Хопкинс.

Проектът бе представен пред експерти и представители на британската общност във Велико Търново. Кметът на старата столица откри срещата и приветства всички присъстващи. Във форума участваха и представители на Дирекция “Миграция” и Областната дирекция на МВР.