Унгарският посланик ще изнесе лекция във ВТУ
Унгарският посланик ще изнесе лекция във ВТУ / DarikNews.bg, архив

Великотърновският университет ще посрещне посланикът на Унгария у нас Андраш Клейн. Посещението е по покана на Студентския дипломатически клуб „Имхотеп” във Великотърновския университет за изнасяне на публична лeкция.

Темата на лекцията е “Мигрантските вълни и бъдещето на ЕС” и ще се състои на 16 март от 13,00 ч. в зала “Европа” на Ректората. След лекцията ще се проведе дискусия.

Преди това дипломатът ще се срещне с ректора проф. д-р Христо Бонджолов. На срещата ще бъде обсъдено сътрудничеството между Великотърновския университет и посолството на Унгария, както и бъдещи съвместни инициативи.

Великотърновският университет си сътрудничи по програма Еразъм + с 11 университета от Унгария. Между висшите училища се осъществява студентска и преподавателска мобилност. През изминалата година 9 студенти, 7 преподаватели и 1 служител са били на обучение и практика в унгарски университети, а в момента във Великотърновския университет се обучават двама унгарски студенти във Факултета по изобразително изкуство и във Факултет Математика и информатика.

Дипломатическият клуб „Имхотеп” е създаден през март 2015 г. във Великотърновския университет, а неговата цел е да обединява студенти от всички специалности на университета, които имат интерес към дипломацията, международните отношения, международното право, външната политика и глобалните въпроси. Клубът осъществява дейността си чрез организиране на срещи с дипломати от чуждите мисии, акредитирани в България, срещи с български дипломати, с утвърдени български и чуждестранни учени, участия в кръгли маси, конференции и семинари. Дипломатическият клуб поддържа  връзка с подобни студентски организации в страната и чужбина.