Доброволци почистиха вело маршрути около хижите Здравец и Минзухар
Доброволци почистиха вело маршрути около хижите Здравец и Минзухар / netinfo

Група от 8 доброволци и активисти към сдружение „Вело Русе“ направиха през почивните дни обход на района между Лесопарк Липник и Образцов Чифлик. Те прочистиха целия маршрут между хижите „Здравец“ и „Минзухар“ от нападали клони, обрасли храсти и счупени дървета. Този маршрут не е почистван повече от 3 години, като онази част от него, която попада извън гората, е била обрасла до такава степен, че е нямало как да се мине и пеша, без човек да се нарани на стърчащи драки, шипки и трънливи храсти.

Доброволци почистиха вело маршрути около хижите Здравец и Минзухар
netinfo

И двете хижи имат асфалтови връзки с Образцов Чифлик, което дава възможност за кръгови маршрути, а хижа „Здравец“ има асфалтова връзка и с вилната зона „Касева Чешма“ чрез жп прелеза, отворен само за пешеходци и велосипедисти. За съжаление не е намерена подходяща велосипедна връзка между езеро „Николово“ и хижите, така че да се избегне черния път покрай вилната зона между лесопарка и кв. „Касева чешма“. Местността към хижите от ез. „Николово“ е изключително обрасла и буквално заключена от растителност, а старият път от южната страна на Чифлишкото езеро от Лесопарк „Липник“ към ез. „Николово“ е също непроходим.

Доброволци почистиха вело маршрути около хижите Здравец и Минзухар
netinfo

„Вело Русе“ изразява надежда, че в новия подробен устройствен план на парковата зона на Лесопарк „Липник“, ще бъде предвидено прочистването на тези маршрути, както и тяхната поддръжка, за да може да се развие като безопасен и атрактивен велосипедния маршрут от Лесопарка към хижите „Минзухар“ и „Здравец“ и оттам през „Касева чешма“ към гр. Русе.