Как мравки теглят огромна кола
Как мравки теглят огромна кола / БГНЕС, архив

Архимед е казал, че ако има опорна точка и достатъчно дълъг лост, ще повдигне Земята. Той вероятно би бил изненадан да разбере, че екип от шест микроробота, тежащи едва 100 грама общо, са в състояние да теглят автомобил с тегло 1770 килограма, пише The New York Times, цитиран от агенция „Фокус".

Изследователи от Станфордския университет в САЩ поставят на изпитание предела на триене в конструкцията на миниатюрни роботи, които могат да теглят хиляди пъти собственото си тегло, да се изкачват като гущери геко по вертикални повърхности или да имитират прилепи.

Сега учените са тласнали биомимикрията в нова посока. Вдъхновението им идва от малки мравки, които работят заедно, за да движат масивни обекти. Подходът на изследователите е в разрез с интуицията. Те са се фокусирали върху синхронизирането при прилагане на съвсем малки по количество сили. Микророботите функционират заедно, макар и бавно.

Екипът е наблюдавал мравките и е установил, че те произвеждат голяма обща сила, когато всяка една от тях използва три от шестте си крака едновременно.

Хората биха последвали робот при авария, дори и да греши

За да онагледим какво вършат шестте робота, като теглят автомобил, можем да си представим шестима души, които местят товар с тегло, равно на това на Айфеловата кула или на три Статуи на свободата, казва Дейвид Кристенсън, един от авторите на проекта. Използваният автомобил е този, с който дипломантът пътува от дома си до университета и обратно. Част от магията се дължи на специално лепило, вдъхновено от краката на гущерите гекони.