Глобалното затопляне заради месото и зеленчуците
Глобалното затопляне заради месото и зеленчуците / © ThinkStock/Getty Images

Глобалното производство на храна, отглеждането на животни и изхвърлянето на отпадъци - това са трите човешки дейности, които най-много замърсяват околната среда. Тези дейности генерират два основни парникови газа - метан и азотен оксид, пише TechTimes, цитиран от Фокус.

Ново проучване, публикувано в журнала Nature, показва, че глобалното земеделие допринася за климатичните промени подобно на фосилните горива.

Всяка година сухоземната биосфера поглъща приблизително една четвърт от емисиите на въглероден двуокис, произведени от хората. Хората произвеждат забележителните 40 милиарда тона въглероден двуокис, които идват от обезлесяването и изгарянето на фосилни горива. Това е причинило 82 процента от увеличаването на температурите, дължащо се на парникови газове през последното десетилетие.

Според водещия автор на изследването Ханкин Тиен от Университета в Обърн, САЩ, потенциалът за глобално затопляне на метана е 28 пъти по-висок от този на въглеродния двуокис. Увеличаването на температурите заради азотния оксид пък е 265 пъти по-вероятно, отколкото заради въглеродния двуокис.

"Човешките дейности не само отделят парникови газове, но карат и растенията, животните и микробите да бъдат нетни източници на вредни емисии," казва Анна Микалък, един от авторите на проучването.

Изследователите призовават хората да насочат вниманието си към въздействието на хранителната система върху климатичните промени. Според експерти трябва да преосмислим начина на изхранване на населението, особено в страни, отличаващи се с богата на месо диета.