Със събрание на открито протестираха плевенските полицаи
Със събрание на открито протестираха плевенските полицаи / dariknews.archive

Внесените от Министерски съвет в Парламента промени в закона за МВР станаха причина за протест от страна на служителите в МВР в Плевен и други градове в страната.

„Това е предупредителна стъпка, защото това е единственият начин, с който разполагат полицейските служители, да формират своето мнение пред обществото, за да бъда разбрано, че посягайки на службите за сигурност, посягат всъщност върху всеки един гражданин и както се вижда, всичко е свързано с финанси и пари". Това каза пред журналисти в Плевен Иван Мусков, който е зам.-председател на Синдикална федерация на служителите на МВР.

Със събрание на открито протестираха плевенските полицаи
netinfo

Той подчерта, че от 2006 г. насам, щатът на Областната дирекция на полицията в Плевен е намален с близо една трета, като от около 5 години нещата в системата вървят в посока на съкращения и намаляване на разходите.

„Проектът за промени във ведомството ще влезе в Парламента при обществено обсъждане, което мина без пълен консенсус между граждани, общество и МВР, а това не гарантира вероятността да се правят нови промени след 5 месеца", каза Мусков, което ще доведе и до организирането на национален протест.

С протеста си, служителите на реда заявиха несъгласието си и с предлаганите изменения в Закона за МВР за намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати и съкращаване на платените годишни отпуски от 30 на 25 дни. Също та, униформените служители не са получавали от пет години.

В протестното действие на 14 март се включиха над 100 служители на полицията от районни управления в област Плевен, на затворите, както и на охранителна полиция.