Експерт на ООН: Ким Чен-ун трябва да бъде съден
Експерт на ООН: Ким Чен-ун трябва да бъде съден / БГНЕС, архив

Експертът на ООН по човешките права в Северна Корея (КНДР) Марзуки Дарусман заяви, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун и други ръководители на тази страна трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството, предаде АП.

Марзуки Дарусман добави, че иска трима експерти да разгледат правните аспекти на наказателната отговорност.

В изявление пред Съвета на ООН по правата на човека Марзуки Дарусман заяви, че международното наказателно право държи военните и граждански лидери отговорни, ако не успеят да предотвратят или спрат престъпления срещу човечеството, извършени от техни подчинени. Това е правдоподобен начин за търсене на индивидуална отговорност от Ким и други ръководители, подчерта експертът.

На речта на Дарусман не присъстваха севернокорейски дипломати. Скоро изтича шестгодишния му мандат като експерт на ООН по човешките права в КНДР, припомня АП.

Пред Съвета на ООН по правата на човека Дарусман спомена за лагерите за политически затворници в Северна Корея, за информациите за извършвани от агенти на държавата изтезания и отвличания, за религиозните гонения и за "подобната на робство организация на работната сила" в Северна Корея, съобщава АП.

Източник: БТА