Царица Йоанна помагала на бягащите евреи да получат документи за самоличност
Царица Йоанна помагала на бягащите евреи да получат документи за самоличност / DarikNews, Дарик Габрово

"Ролята на Българската православна църква и на Стефан Пешев в спасяването на българските евреи е много важна, но тя е морална роля. Само една личност можеше да вземе решение дали да има депортация или не. Тази личност е Цар Борис Трети. И той го направи. Освен че бяха спасени повече от 48 000 български евреи, още 20 000, идващи от чужбина, също успяха да избягат от Хитлер, благодарение на царското семейство".

Това разказа пред младежи и официални лица в Габрово Яков Джераси. Директорът на фондация "Израел - България" участва във връчването на наградите на победителите в общинския кръг на ученическия конкурс за есе „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война".

Яков Джераси уточни пред Дарик, че 20 000 евреи от чужбина са бягали през българската граница към Истанбул, където ги чакал кардинал Ронкали, папски нунций по това време (известен по-късно като Българският папа).

Помощник на Негово Високо преосвещенство е била царица Йоанна, която съдействала за издаването на документи за самоличност на прииждащите от чужбина евреи.

По думите на Яков Джераси те са се опитвали да стигнат до земите, където по-късно се създава държавата Израел.

Царицата настоявала пред съпруга си да се подпомагат тези хора, а дейната й намеса стигнала до там, че италианските дипломати се опитвали да се скрият, защото тя искала от посолството да издават документи за самоличност на все повече и повече от бягащите евреи.

"Царят не трябваше да бъде много убеждаван, защото сам вярваше в това. Дава се за пример Дания. Да, там евреите бяха натоварени на лодки и прехвърлени на безопасно място, но после бягащите от други държави бяха спирани и предаване на германците. В България границите бяха отворени за евреите, полицията знаеше, че те идват, но никой не им пречеше", каза Джераси.

Според него групата евреи, която е останала в България при налагането на комунизма, е повярвала много в този строй и е повлияла в омаловажаване ролята на Цар Борис в спасяването на евреите.

Преди 20 години, когато фондацията на Джераси започнала да провежда конкурса за есе, почти никой не проявявал интерес към темата за Монарха.

Днес, по думите на Яков Джераси, ситуацията се променя, а младежите имат желание да разберат повече за Борис и да пишат за важното му участие в спасяването на евреите от Холокоста.