Обявиха за решаване дело на комисията „Кушлев“ срещу семейство на алоджийка от Ясеновец
Обявиха за решаване дело на комисията „Кушлев“ срещу семейство на алоджийка от Ясеновец / netinfo

За решаване в законовия едномесечен срок бе обявено дело на Комисията за отнемане на незаконно имущество срещу семейството на алоджийка и съпруга й.

Самата ответничка – Нериман Сабри от Яненовец - бе разпитана днес пред съда, но по ограничен кръг въпроси. Тя разказа как е получавала суми за „дарения“ от чужбина, твърдеше обаче, че не на всички от документите от трите бюра, от които е получавала пари, подписът е нейни, тя смята, че друг е използвал името й.
Съдът разпита и служителка в едно от бюрата за парични преводи, която обясни, че няма как срещу документ за самоличност на друг човек да се получи паричен превод. Разпитан бе и семеен приятел, който разказа, че двете семейства често пътували до Румъния, Турция и Гърция, мъжете – на конни състезания, жените – на шопинг. Той  обаче не знаел, Нериман Сабри да е посещавала бюра за парични преводи в тези държави.

Нериман Сабри е съдена за недекларирани и неплатени данъци между 2008 и 2011 г. в размер на 3 188,93 лв. Доходит й били от граждани на Италия, Белгия, Швейцария, Швеция, Великобритания, Франция и Турция, които обаче не декларирала пред данъчните власти. Преди да започне наказателният процес тя си е платила данъците, заради това, заради чистото й съдебно минало и размерът на задълженията Нериман Сабри е освободена от наказателна отговорност, наложена й е административна санкция – глоба от 1500 лв.

Въз основа на постановлението за привличането й като обвиняема КОНПИ е завела иск срещу Нериман Сабри и съпруга й Сезгин. Стойността му обаче се различава от сумите, описани в съдебното решение – обясни в съдебната зала адвокат Емилия Събева. Комисията твърди, че незаконните доходи са в размер на 192 061,78 лв., според защитата са в пъти по-малко.