Следят нивата на реки и язовири във Врачанско
Следят нивата на реки и язовири във Врачанско / Областна администрация Враца

Предприети са всички необходими действия във връзка с овладяване на критичната ситуация на територията на област Враца вследствие повишаването на нивото на реките от обилните валежи и снеготопенето. Областна администрация Враца, съвместно с кметовете на общини, РД ПБЗН - Враца, ОД на МВР - Враца и ВиК ООД наблюдават непрекъснато хидротехническите съоръжения и отстраняват възникналите аварии.

По поречието на река Скът има завишени нива в с. Нивянин, където към 15 часа реката е в застой. Наводнени са земеделски площи и дворове, но към настоящия момент няма потенциална опасност за хората, жилищните постройки и селскостопанските животни.

Леко покачване на нивото на реката се наблюдава от тази сутрин при Бяла Слатина, но то е значително под критичните стойности.

В Мизия има спад в нивото на Скът. От сутринта до 15 часа днес то е намаляло с 11 см и е 55 см под критичното. В града през днешния ден са извършени няколко проверки от директора на РД ПБЗН - комисар Николай Димитров, директора на ОД на МВР - Враца - Димитър Газибарски, Малина Николова - областен управител и народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев.

Определени са заливните зони в града в случай на драстично покачване нивото на реката, както и готовността за евакуация на населението в случай на необходимост. ВиК ООД - Враца въвежда режим за водоподаването в сутрешните и вечерни часове.
По поречието на Огоста в Хайредин покачването на водата е над критичното ниво, но към момента няма потенциална опасност за населението.

При с. Гложене към 15 часа нивото на реката е близо до критичното, но без опасност от наводнение. Нивото на река Дунав при Козлодуй и Оряхово е в застой.
Състоянието на язовирите на територията на област Враца е нормално, като се следи контролираното им изпускане.

Продължава наблюдението от страна на отговорните институции, които са в готовност за бърза реакция и намеса при необходимост.