Балотажи в три села на Северозапада
Балотажи в три села на Северозапада / Дарик Враца архив

На 20 март във врачанското село Софрониево ще се проведе балотаж. Въпреки високата избирателна активност - около 70 %, гласовете на нито един от тримата кандидати не бе достатъчен, за да бъде излъчен кмет при изборите на 13 март. На втория тур избирателите ще гласуват за Демира Димитрова от ПП "ГЕРБ" и за Павко Маринов от "НДСВ". Димитрова получи на първия тур 384 гласа, а Маринов - 325. С най-малко гласове бе Теменужка Желязкова от Движение за радикална промяна "Българска пролет" - 213. На вота в тази неделя гласуваха 937 от имащите право на глас 1262 души.

Село Крапчене, община Монтана вече има избран кмет след вчерашните избори. Това е Илияна Трайкова, издигната от партия ГЕРБ. Тя спечели с 14 гласа повече от опонента си Маргарита Филипова, кандидат на Българска нова демокрация. Филипова беше кмет на селото от 2003 година насам.
Общо 342 са гласували за кмет на Крапчене или 91 на сто от избирателите по списък. От тях 178 са подкрепила Илияна Трайкова, а 164 Маргарита Филипова.

Другото място в област Монтана, където бяха проведени избори на 13 март е село Буковец община Брусарци. Там в надпреварата за кмет участваха четирима кандидати. Вота на 164 избиратели остави двама на балотаж - Димитър Петров, издигнат от Българска и нова демокрация / получил 55 гласа/ и Вергиния Стоянова - от ГЕРБ / получила 33 гласа.

Във видинското село Септемврийци също ще има балотаж. Анжела Георгиева, издигната от ДПС, получила 47 гласа, втори е Красимир Иванов - ГЕРБ, подкрепен от 30 човека, а на трето място е Стефан Рагнелов от БСП с 22 гласа. Общият брой гласували е 114, което е 68 % от имащите право на глас 167 избиратели.