25 000 инвестира ОУ „Васил Левски в Ловеч за съвременни информационни технологии
25 000 инвестира ОУ „Васил Левски в Ловеч за съвременни информационни технологии / ОУ „Васил Левски” - Ловеч

В най-голямото основно училище в Ловеч - ОУ „Васил Левски", са инсталирани 12 мултимедийни интерактивни дъски в класните стаи на учениците от пети до осми клас. Това дава възможност на всички учители да прилагат на практика най-новите информационни и комуникационни технологии в преподаването. Учителите ще могат да създават и ползват интерактивно електронно съдържание, което да подпомага образователния процес. ОУ „Васил Левски" е инвестирало 25 хил. лв. от собствения си бюджет за реализирането на тази идея.

Чрез инсталирането на комбиниран тип мултимедийна дъска, включваща информационен дисплей с висока резолюция и подвижна бяла дъска от класически вид, в училището се поставя началото на различен подход в начина на преподаване. Познатите до момента маркери и бели дъски са съчетани умело с модерно технологично решение. Всеки един от учителите ще може да използва презентационна техника от ново поколение - информационен дисплей тип digital signage, който в комбинация с web базирана интерактивна образователна платформа позволява на учители и ученици да ползват облачните технологии. Това иновативно решение представлява завършен продукт, който отговаря изцяло на предизвикателството на новото време.

Инсталирането на комбинирания тип мултимедийни дъски е в изпълнение на стратегията за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката на Република България.

ОУ „Васил Левски" - Ловеч, започна поетапно внедряване на иновативни практики с цел насърчаване на използването и създаването на цифрово съдържание в началото на учебната 2014/2015 година. Проектът стартира с обучение на учители за работа с интерактивна система, чийто софтуер позволява разработка на собствено електронно съдържание, игри и тестове за проверка на знанията на всеки един от учениците. В началото на 2015 г. с новата техника бяха оборудвани 14 класни стаи на учениците от първи до четвърти клас и подготвителната група.

„Чрез използването на иновативни методи на преподаване, базирани на ИТ решения, се цели увеличаване на интереса и мотивацията на учениците в процеса на обучение. С монтирането на новите мултимедийни дъски във всички класни стаи се създават условия за използване на съвременните информационни и комуникационни технологии в цялото училище", казва Илица Петрова, директор на ОУ „Васил Левски".
Проектът се реализира с партньорството на българска компания, специализирана в предлагането на ИКТ продукти за образованието.