Община Габрово се вслушва в исканията на хората от малките населени места
Община Габрово се вслушва в исканията на хората от малките населени места / 100 вести

"Община Габрово се вслушва в исканията на хората от малките населени места", казва в интервю за вестник "100 вести" с автор Минка Минчева секретарят от администарцията Полина Тихова.

Почти половин година след местните избори продължват процедурите по администрирането на населените места в изпълнение на новия изборен закон, според който села с над 100 жители се обособиха като кметства. Това наложи присъединени досега към тях села да останат извън досегашните кметства и кметски наместничества.

Каква е ситуацията по присъединяването им?

Настъпилата административно-териториална промяна доведе и до промяна в условията и реда за извършване на административни услуги и обслужване на населението на територията на населените места, останали извън новосъздадените кметства. Общинска администрация – Габрово създаде необходимата ор- ганизация, като служители от отдел ГРАО извършват административните услуги по места, за да бъде осигурено обслужване с възможно най-малко затруднения.

В резултат на проведените общи събрания се събраха подписки от населението на следните населени места, подкрепящи присъединяването им към съществуващите кметства:

На жителите на населените места Смиловци и Борското за присъединяването им към състава на кметство Гъбене; на жителите на населените места Гарван, Николчовци и Пейовци за присъединяването им към състава на кметство Гергини; на жителите на населено място Драгиевци за присъединяването им към състава на кметство Драгановци; на жителите на населените места Драганчетата, Торбалъжите и Ясените за присъединяването им към състава на кметство Жълтеш; на жителите на населените места Гледаци, Дивеци, Мрахори, Пецовци, Прахали, Продановци, Рачевци, Чавеи и Янковци за присъединяването им към състава на кметство Поповци; на жителите на населените места Бойчета, Езерото, Поток и Червена Локва за присъединяването им към състава на кметство Чарково.