Арестуваха беларуски олигарх за укриване на данъци
Арестуваха беларуски олигарх за укриване на данъци / Thinkstock/Getty Images

Беларуският олигарх Юрий Чиж, дългогодишен приближен на президента Александър Лукашенко, е арестуван за укриване на данъци в големи мащаби, съобщиха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на беларуските служби за сигурност.

Заедно с 52-годишния Чиж са арестувани и негови предполагаеми съучастници, уточни говорителят на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) Дмитрий Побяржин.

Милионерът, генерален директор на компанията Трайпъл (Triple) и президент на футболния клуб "Динамо Минск", е смятан за един от най-влиятелните хора в Беларус.

Беларуската опозиция го нарича "портфейла" на Лукашенко. През 2012 година Европейският съюз обяви санкции срещу него заради предполагаема финансова подкрепа на режима в Минск.

Европейското правосъдие обаче призна през октомври, че няма доказателства за такава финансова подкрепа и че включването на Чиж в черния списък на ЕС не е оправдано, припомня АФП.

ЕС официално отмени през февруари санкциите срещу 170 граждани на Беларус, сред които президента Александър Лукашенко, след освобождаването на политически затворници, за което Брюксел настояваше отдавна, както и "протеклите без насилие" президентски избори през октомври 2015 година.

В края на миналата година беларуските телевизии показаха как Юрий Чиж заедно с президента и други близки на Лукашенко събират картофи в извънградската резиденция на държавния глава, информира руската редакция на Би Би Си.

Източник: БТА