Пламен Сивов от с. Локорско с първа награда на конкурса Жената - любима и майка”
Пламен Сивов от с. Локорско с първа награда на конкурса Жената - любима и майка” / Снимка: Община Свиленград

Първа награда на XI Национален поетичен конкурс „Жената – любима и майка” и статуетката "Утро" журито присъди на Пламен Сивов от село Локорско, София. Неговият цикъл стихотворения бе оценен най-високо сред 220 произведения на 103-ма участници в поетичната надпревара на възраст от 13 до 71 години. Победителят сподели, че не е очаквал такова признание и отбеляза, че от този край е един от поетите, от които се е учил – Ивайло Балабанов.

Председателят на Съюза на българските писатели и председател на журито Боян Ангелов, който пристигна в Свиленград заедно с поета Димитър Христов, за да участва в церемонията по награждаването на победителите, обяви, че Свиленград не само поддържа българската литература, а е нейното лице. „България твори и това ни радва, респектиран съм от качеството на творбите и пожелавам този конкурс да расте във времето в града с име на коприна – материята най-близка до поезията.” Той изпозва възможността и връчи от името на Управителния съвет на СБП почетна грамота за цялостно творчество на Ивайло Балабанов.

В поздравителен адрес до организаторите областният управител на Хасково Станислав Дечев определи конкурса като емблема на Хасковска област, който вече 11 години вдъхновява поети от цялата страна.

Втората награда на конкурса замина за Троян. Тя бе връчена на Цветана Качерилска за цикъл стихотворения. Третата награда е за Валентин Евстатиев от София също за цикъл стихотворения. Две поощрителни награди определи журито. Те са за 71-годишната Данушка Матова от София за стихотворението „Самочувствие” и за Светлана Ангелова от Харманли за „Параван на надеждата”.

Във възрастовата група на малките поети – до 18 години, първа и втора награда бяха отредени съответно за близначките Сабел и Сюзън Гератлиеви на 15 години от Казанлък за стихотворенията им „Дъщеря на морската пяна” и „Мамо”. Трета награда получи Есмералда Спасова на 15 години от Радомир за цикъл стихотворения, а поощрителните награди са за Яна Иванова на 17 години от Варна и Диана Славейкова на 15 години от Радомир.

За поредна година Дамски Лайънс клуб „Свилена” връчи награда в подкрепа на талантливите деца на Свиленград – на Георги Костадинов, от VI клас в ОУ „Иван Вазов”, за стихотворението „Обичам те, мамо”.

Всички отличени участници получиха грамоти, парични награди и сувенири, както и поетичния сборник с най-добрите стихове, издаден за 10-годишния юбилей на конкурса с подкрепата на Министерство на културата.

Конкурсът „Жената – любима и майка” се организира вече 11 години от Община Свиленград, НЧ „Просвета-1870” и СБП по инициатива и под патронажа на съпругата на кмета на Свиленград Елена Манолова, която осигурява част от наградния фонд. Традиционен домакин на церемонията по награждаването бе шато край село Мезек. В програмата участваха най-изявените възпитаници на Детската музикална школа, СКТ „Златните момичета” и ВГ „Хармония”.