Големият пожар в Лондон от 1666 г. в изложба
Големият пожар в Лондон от 1666 г. в изложба / Guliver/Getty Images

Изложба, посветена на Големия пожар в Лондон през 1666 г. ще се открие през юли тази година в Музея на Лондон. Изложбата "Пожар! Пожар!" съвпада с 350-ата годишнина от събитието, което завинаги променя облика на британската столица.

В основата на експозицията са археологически находки, свързани с пожара, съхранявани във фонда на музея, но основната цел на изложбата е пресъздаване на атмосферата на Лондон преди, по време, и след бедствието.

Важна роля в изложбата ще имат мултимедийните технологии, които, както се надяват кураторите, ще създадат "ефектът на присъствие", давайки на посетителите по-пълна картина на ужаса и хаоса, в които потъва в Лондон през септември 1666 г. Изложбата "Пожар! Пожар!" ще бъде открита на 23 юли.

Пожарът започнал в кралската пекарна, ръководена от Томас Фаринър на Пугинг Лейн. Избухва на 2 септември 1666 г. през нощта. Продължава четири дни - чак до 5 септември, и унищожава 80% от града.

Изпепелява 13 500 къщи, 44 обществени сгради, 87 енорийски църкви (включително катедралата "Свети Павел") и по-голямата част от правителствените сгради. Смята се, че пожарът е лишил от подслон 70 000 души, при население на централната част на Лондон по онова време от 80 000 души.

Смята се, че историята на днешен Лондон започва от 1666 г., когато градът в действителност е трябвало да бъде изграден наново.

Източник: БГНЕС