Днес: кукери в с. Радиево, 7-метрова клада в с. Добрич, чавги в с. Бряст и премиера в с. Крепост
Днес: кукери в с. Радиево, 7-метрова клада в с. Добрич, чавги в с. Бряст и премиера в с. Крепост / Darik News, архив

Кукерски обичаи за пролетно пречистване ще представи днес в димитровградското село Радиево кукерски състав от с. Търнава, община Тунджа. Това е и атракцията в програмата на радиевското читалище и кметство за Сирни Заговезни. Тя започва в 17:30 ч. с вечерня, която ще бъде отслужена в църквата на селото "Св. Архангел Михаил". От читалището са подготвили възстановка на типичните за Сирни Заговезни обичаи "Прошка" и "Хамкане", както и на ритуала "Заораване, засяване и очертаване на нивите с наричания за здраве и берекет”.

За димитровградчани, които искат да гостуват в село Радиево за празника, е организиран безплатен автобус. Той ще тръгне от новата автогара в 17.10 ч., а обратният курс е в 20.50 ч. В 19 ч. в с. Радиево ще запалят огъня, от който ще бъдат изстрелвани чавги.

Днес кукери в с Радиево 7метрова клада в с Добрич чавги в с Бряст и премиера в с Крепост
netinfo

Изработените от мекишево дърво чавги, чиито „уши” се запалват и се изстрелват към небето, са стара традиция и за димитровградското село Бряст. И тази година подготвените от местни майстори за очакваните гости чавги са над 100. От 16 ч. в читалищния салон на с. Бряст са организирани конкурси за чавги и за кулинарни изделия. Два часа по-късно, в 18 ч., в църковния храм "Св. Иван Рилски" ще се отслужи вечерня за здраве и берекет, а в 19:30 ч. в двора на църквата ще бъдат запалени огнените клади и ще започне хвърлянето на чавгите.

Традиционно Сирни Заговезни ще отбележат и в димитровградското с. Крепост, като в центъра му читалището е подготвило възстановка на народния обичай "Оратник". По-различното тази година е премиерата на образователно-документалния филм "Крепост на съвременното изкуство", изработен по проект с европейско финансиране, по който читалището работи съвместно с общинския театър на Димитровград.

Днес кукери в с Радиево 7метрова клада в с Добрич чавги в с Бряст и премиера в с Крепост
netinfo

 

С 15 см по-висока в сравнение с миналата година дървена клада са подготвили за днешния празник в с. Добрич читалище „Пробуда” и кметството. Миналата година кладата бе 7-метрова, а през 2014 г.- висока 5 метра. Разположена е в двора на бившето училище, където сега е читалищният салон на селото. Музикална програма с участието на гостуващи фолклорни състави от Гълъбово и село Тракия са подготвили също в с. Добрич.