Британската статистика може да е занижила броя на мигрантите от ЕС?
Британската статистика може да е занижила броя на мигрантите от ЕС? / Guliver/Getty Images

Данните за миграцията във Великобритания ще трябва да бъдат преразгледани, тъй като съществуват опасения, че броят на мигрантите от ЕС е по-голям, отколкото показват официалните данни на Националната статистическа служба (НСС). Това съобщава в. "Гардиън" в електронното си издание.

Според статистическата служба през 12-те месеца до септември 2015 г. в страната са пристигнали 257 000 европейски граждани, докато в същото време за една година, до декември 2015 г., са издадени национални социално-осигурителни номера на 630 000 граждани на ЕС, се посочва в публикацията.

Великобритания не иска единна за ЕС процедура за бежанците

За период от пет години разликата между официално пристигналите и регистрираните за социално-осигурителен номер е над 1 милион. Най-вероятно статистическата служба ще преразгледа данните си заедно със следващите тримесечни цифри за миграцията, които ще бъдат публикувани през лятото.

Изданието отбелязва, че това ще стане в неудобен за премиера Дейвид Камерън момент, тъй като досега той устояваше на натиска да бъдат публикувани алтернативни данни.

Според статистическата служба характерът на миграцията се е променил значително, така че методите на изчисление може би трябва също да се променят.

Британски министър: Не можем да приемем повече мигранти

По информация на Статистическата служба, цитирана от ТАСС, от 2010 г. във Великобритания са пристигнали 904 000 мигранти от страни от ЕС, докато номер на социални осигуровки са получили 2,2 млн. европейци, дошли да работят в страната.

Разминаването на статистическите данни предизвика остра реакция от страна на поддръжниците на излизането на Великобритания от ЕС, тъй като именно притокът на работна ръка от Източна Европа води до съществено понижаване на цената на труда на средностатистическия британец.

Референдумът за по-нататъшното членство на Великобритания в ЕС е насрочен за 23 юни.

Източник: БТА