Трио “Тенорите” и квартет “Интро”  ще гостуват във Враца
Трио “Тенорите” и квартет “Интро” ще гостуват във Враца / Дарик Враца - архив

На третото заседание на Ботевския комитет за тази година, което бе председателствано от зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, присъстващите се запознаха с изпълнените до момента дейности по подготовката на честването на 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. В заседанието взеха участие народните представители Петя Аврамова и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, общественици, представители на медиите.

По програмата бяха направени някои корекции и бе внесено едно ново предложение. Прието бе предвиденият на 29 май концерт на рок и поп групи от Враца да премине към съпътстващата програма, а  ученическата изложба „Ботевска работилница“ да  бъде експонирана в Младежкия дом, а не в Регионалния исторически музей. Прие се към Националната среща на училищата, носещи името на Христо Ботев, да се прибави и патронният празник на СОУ „Христо Ботев“ - Враца.

Новото предложение, внесено от ръководството на фен клуб „Ботев завинаги“, е в съпътстващата програма да бъде включен   футболен турнир за деца до 14 г. с международно участие от 31 май до 2 юни. Внеслият предложението Александър Алеков уточни, че спортното събитие ще бъде финансирано от фен клуба.

В програмата на културните прояви, посветени на 140-тата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, са включени традиционни изяви като националния литературен конкурс за написване на стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев”, 54 Национален рецитал - конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза,  конкурс за изпълнение на Ботева проза на есперанто, както и Общата художествена изложба  „Земята на Ботев”. Тази година ще се проведе и научна сесия „Христо Ботев и неговата чета“. По време на „Ботеви дни 2016“ отново всяка вечер са предвидени концерти на открито, като участие в тях ще вземат трио „Тенорите“, група „Фънки Миракъл“, квартет „Интро“, ПТС „Хемус“ и КУД „Бор“-Сърбия.

 

„Ботеви дни 2016” ще бъдат официално открити на 27 май от 10 ч. с изпращане на походниците от 70-тия Национален туристически поход „Козлодуй - Околчица“. Вечерта от 21 ч. ще започне светлинно шоу 3D мапинг, което ще озари една от сградите в центъра на града.  По традиция културните прояви и чествания ще приключат с възпоменателен митинг и всенародно поклонение на връх Околчица на 2 юни.