Организират протестно шествие в Гоце Делчев
Организират протестно шествие в Гоце Делчев / Sofia Photo Agency, архив

В понеделник от 17.30 ч. в Гоце Делчев се организира протестно шествие, в което ще се включат полицаи, пожарникари, спасители и гранични полицаи.

Шествието, което ще тръгне от площад "Македония" през централната улица "Търговска" до площад "Гоце Делчев", е част от серия предупредителни протести, които започват в страната.

"За пореден път се прави опит да се вкарат едни текстове в закона, които бяха спорни още миналата година при големия протест.Отново се посяга се на социалния пакет на служителите и се приема, че тази реформа трябва да мине през орязване на същия пакет. Категорично не приемаме този процес", заяви зам.-председателят на Синдикалната Федерация на служителите в МВР Димитър Попов.

"Отново виждаме посягане на обезщетенията, които следва да се изплащат при пенсиониране, в следствие на продължителна служба в МВР. Броят им ще бъде редуциран от 20 на 12 заплати, но само за новопостъпилите. Като аргумент министерството изтъква само един и той е, че за в бъдеще тук щял да бъде освободен един финансов ресурс, който да бъде насочен към материално осигуряване на ведомството, което наистина се нуждае, но защо през социалния пакет на служителите", коментира още Попов.

Той споделя и недоволството на синдикалистите от намаляването на платената годишна отпуска от 30 на 25 дни.

"Протестът в Гоце Делчев е част от серия предупредителни протести, които започват от Варна, Бургас, Петрич, при нас – в Гоце Делчев, Благоевград, Сандански, Пловдив. Правим ги с надежда да бъдем чути и разбрани. Да проявят разум народните представители, за да не стигне до национален протест между двете четения. Ако не отпаднат спорните текстове, национален протест ще има", категоричен е той.